Meni
lagea@lagea.si
+386 (0)7 499 47 76

Materiali

Biomehanične potrebe in ergonomija

Zdravo spanje - Materiali

Hrbtenica, kakor tudi celotno telo imajo pri ležanju biomehanične in ergonomične potrebe. Vsako dnevno gibanje, vibracije, različni telesni položaji, udarci prispevajo k povečanju stresa. Posledično pa trpijo hrbtenična vretenca, ki dajejo hrbtenici elastičnost in fleksibilnost.

Počitek in spanje sta edina momenta primerna za okrevanje in vzpostavljanje telesnega in duševnega ravnovesja. Kakovost spanja je mnogo pomembnejša od dolžine samega spanca. Pretrdo ležišče povzroča izgubo naravne ukrivljenosti hrbtenice, premehko ležišče pa ne daje ustrezne podpore hrbteničnim vretencem.

Kljub motnjam pri spanju, katerih posledice so bolečine in trd vrat zjutraj, ko se zbudimo, skuša telo, predvsem mišice in vezi, med spanjem vzpostaviti ravnovesje potrebno za normalno delovanje vsakega posameznika. Med spanjem nepravilen položaj telesa povzroča nepravilen pritisk arterij in ven oziroma krvnih žil, kar posledično vodi k slabemu krvnemu obtoku. Omenjene težave povzročajo krče v udih, zaradi katerih se preko noči nenehno obračamo in nemirno spimo.

Hrbtenica podpira naše telo in ščiti hrbtenjačo ter živčni sistem. Prav tako predstavlja povezavo med mnogimi mišicami, kitami in vezmi. Naravna dvojna S oblika hrbtenice je pogoj za pokončno in pravilno držo. V nasprotnem primeru je hrbtenica dovzetna za različne bolezni oziroma motnje pri motoričnih funkcijah človeka.

Različna ležišča (z žepkastim jedrom, iz lateksa, iz pene na vodni osnovi ter žične vzmetnice) z dodatkom Viscoelastika-a, proučevanega in testiranega s strani Manifatture Falomo, ki imajo različne cone podpore in udobja, jamčijo popolno razbremenitev hrbtenice.

Izbira pravilnega ležišča pripelje k razbremenitvi in sprostitvi hrbtenice, obnovitvi hrbtenične tekočine, kar zagotavlja nočno rast. Dober nočni počitek, pri katerem se človek sprosti, je osnova za polno telesno pripravljenost, potrebno za nove dnevne napore.

 

Klimatske potrebe in higiena

Klimatski pogoji pri spanju imajo velik vpliv na zdravje. Preveč toplote oziroma segrevanja telesa med spanjem povzroča nemiren spanec in nenehno obračanje.

Vsako noč izgubimo 500 gramov vode ter drugih telesnih izločkov, ki ne ostanejo na plahti temveč prodirajo skozi njo in se kopičijo na prevleki in polnilih ležišča. Posledica tega je, da se v ležišču skozi leta nabirajo pršice, prah, ki povzročajo alergije, astmo in vnetje nosne sluznice. Pršice se hranijo z odmrlimi celicami, ki so rezultat procesa obnavljanja kože. Posameznik v povprečju izgubi sedem kilogramov odmrlih celic vsako leto.

Pogoji, da pršice preživijo in se množijo so temperatura okoli 25 stopinj C in vlaga 50-60 %, ob enem pa so to idealni pogoji tudi za človeka. Zaradi omenjenih pogojev je ležišče idealno mesto za njihovo hitro širjenje. Zaradi tega Manifattura Falomo in Lagea predstavljata medicott pure®, prevleko, ki se lahko pere na 95 stopinj C, idealno za bolnike z alergijami ter za vse tiste, ki želijo spati v zdravem in čistem okolju oziroma ležišču.